Sunday, 18 December 2011

Sedarlah wanita yang bergelar islam

Saya bukan lah seorang ustaz untuk memberi nasihat,
tapi saya bersyukur jika wanita Malaysia ini mampu
mengubah diri mereka kearah kebaikan,
saya yakin kempen blog mampu mengubah wanita-wanita
di malaysia.

"Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu &dan pakaian indah untuk perhiasan.  Dan pakaian takwa itulah yang paling baik"(7:26)


Legging Bukan Sejenis Seluar


Dalam islam wanita tidak boleh berpkaian
ketat

Baju kurung yg jarang Allah Ta’ala hanya menerima amalan hamba-Nya yang benar-benar ikhlas terhadap-Nya. Amalan yang dilakukan itu pula sekiranya merupakan ibadat khusus seperti sembahyang, puasa dan sebagainya hendaklah menepati rukun dan syarat serta kaifiat yang telah ditetapkan oleh syariat berdasarkan ilmu yang benar dan bukan ikut-ikutan secara membuta-tuli. Ibadat yang dilakukan dengan penuh rasa kehambaan kepada Allah akan memberi kesan kepada jiwa pengamalnya sehingga melahirkan ketaatan dan akhlak yang baik seperti memelihara aurat, beradab sopan, menjauhi kemaksiatan dan sebagainya.

Rambut merupakan aurat yang WAJIB ditutup oleh wanita apabila berada di hadapan lelaki ajnabi. Oleh itu, mendedahkannya adalah berdosa dan merupakan suatu kemaksiatan yang akan dibalas dengan siksaan yang pedih di akhirat kelak sekiranya dia tidak sempat bertaubat. Dia akan tetap menanggung dosa itu selagi tidak bertaubat daripada perbuatan itu walaupun dia bersembahyang lima waktu dan melakukan ibadat yang lain.

Renung-renungkan dan selamat beramal
#thanx supporter

No comments:

Post a Comment